Jiingevaerie i fokus

När de andra sover - en berättelse om Jiingevaerie sameby. Så heter en ny fotobok som kommer ut nästa månad. Under nio års tid har fotografen Christer Olofsson följt Jiingevaerie, i ett projekt som började som ett dagstidningsrerportage men slutade som en bok.
- Det är en bok som beskriver modernt renskötarliv, säger han.

Att Christer Olofsson började fota just samer bottnar i en uppväxt i Jämtland, nära samer som väckte hans nyfikenhet. När han utbildade sig till fotograf på Biskops Arnö fanns idéen om ett större jobb om samer där från första början.
Att det blev just Jiingevaerie sameby var en slump.
- Det var helt enkelt för att jag blev intresserad av dem när de hade ett projekt där de drev renar från hästryggen.

Christer Olofsson sålde in idéen hos Dagens Arbete. Han kontaktade Jiingevaerie och åkte upp och följde dem under en sommar. Det var tänkt att det skulle vara färdigt med det, men Christer Olofsson fick bra kontakt med samebyn och hade svårt att släppa projektet. 

Nu har det gått nio år, nära 500 rullar film och ett antal digitalbilder. Resultatet är ”när dom andra sover - en berättelse om Jiingevaerie sameby”.

Christer Olofsson var inte särskilt intresserad av renarna eller naturen, utan människorna i Jingevaerie.
-  Allt är människor, nästan varenda bild.

Bilderna består av människor i vardagsmiljö, säger han. Människor under sommaren, till fjälls. Människor under arbetet med renarna.

Mahke Sparrok som är ordförande för Jiingevaerie sameby är med på en del av bilderna i boken. Han säger att det faktiskt har gått lätt att ha en fotograf efter sig så länge.
- Han har varit på oss så länge, så man har ju varit kompisar med varandra. Han är lättsam och klarar sig själv. Han har inte märkts av så hårt.

När dom andra sover kommer ut i september, på både svenska och sydsamiska.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista