LKAB driver parlamentsbygget - Matojärvi aktuellt

LKAB motsatte sig tidigt byggnationen av sametingshuset på den plats som valdes för byggnaden, den så kallade Sågarbetaren i centrala Kiruna. Det är nu LKAB som bekostar och leder den nya utredningen om var parlamentet ska stå. Den plats som just nu anses vara mest attraktiv är Matojärvi skidstadio.

- Det är klart att nu när Sågarbetare mer eller mindre har förkastats som plats, så är sannolikheten ganska liten att sametingshuset hamnar där, säger Bengt Sevä, sametingets representant i processen att ta fram en parlamentsbyggnad för svenska sametinget.

Det är LKAB som tagit initiativ till de nya platser som presenterats. Enligt uppgifter betalar LKAB en halv miljon kronor för den nya utredning som tagit fram de tre aktuella tomterna. De ligger alla i Kiruna, längre från nuvarande centrum än den förra platsen, men närmare Kirunas nya centrum.

Mest attraktiv för Murmans Arkitekter som ritat sametingshuset är toppen av Matojärvi, där världscups- och elljusspåret ligger idag. Det säger Hans Murman, som ritat sametingshuset Badjaneapmi.
-Matojärvi är ju en väldigt naturskön plats. Där finns ju idag skidspår och det måste man ju hitta en annan dragning av om man vill ha den platsen.

Hans Murman menar också att Matojärvi ligger bra till med tanke på att det är nära staden idag.

Idag har Fastighetsverket använt de 4 miljoner till sametingshuset som förre statsministern Göran Persson lovade.

Än har inte den nya regeringen beviljat resterande 165 miljoner som krävs för att huset ska kunna börja byggas. 

Trots att nya regeringen inte gett något klartecken för byggstart, så betalar LKAB för den nya utredningen.Det är dock småpengar jämfört med vad det skulle kosta för LKAB att flytta ett färdigt sameting någon gång i framtiden.

Den nya utredningen om var Hans Murman, LKAB, Sametinget och Kiruna kommun vill ha sametingshuset beräknas vara klar i november.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista