Sen sommar försenar märkningen

Det tjocka snötäcke som dröjt sig kvar på högfjället har försenat kalvmärkningen för flera samebyar. Först nu, tre veckor senare än vanligt, kan Unna cearus märka sina kalvar i Ritsemområdet.
- Normalt borde sommaren infinna sig efter midsommar, i år har det inte varit någon sommar alls här uppe, säger samebyns ordförande Bertil Pittsa.

- Det kan vara klimatförändringarna som bidrar till det svåra vädret, tror Bertil Pittsa.

Trots att kalvmärkningen är senare än vanligt har samebyn tvingats till det tunga jobbet att skotta hela kalvmärkningshagen och gångarna där man driver in renarna fria från snö.

Det är den gånga vintern som har ställt till det säger Bertil Pittsa. Först snöade det, sen regnade det och sen frös det. Så att det blev ett packat lager av is som inte smälter bort i första taget.

Snön har också gjort att det var svårt att samla ihop renarna.

Att allt skjutits upp och tagit längre tid påverkar också annat arbete.
- Vi har ju inte möjlighet att börja jobba med annat, säger Bertil Pittsa.

De senaste dygnen har samebyn dock lyckts märka de flesta kalvarna.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista