Karthjälpmedel ska hjälpa samebyar

Med en ny karttjänst på internet vill Sameportalen hjälpa samebyarna i Jokkmokks Kommun. Kartorna ska visa var renarna befinner sig, och genom den informationen hoppas man kunna åtgärda störande körningar, säger Mattias Berglund, tidigare projektledare för Sameportalen.

- Dels är det intern information, så att samebymedlemmarna själva kan se vad som är på gång, och dels externt för att allmänheten och övriga intressenter ska kunna se var man bedriver renskötsel, säger Mattias Berglund.

Karthjälpmedlet riktas främst till människorna och organisationer i Jokkmokks Kommun. Lars Åke Spik, ordförande i Jåhkågaska sameby, säger att karthjälpmedlet kan underlätta.

- Den kan ju visa oss var vi befinner oss med renarna under våren, vinter och hösten, och på sommaren också för den delen. Det kan ju leda till att man kan undvika störande körning.

Marit Kuhmunen
marit.kuhmunen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista