Samebyar i Jämtland hårt drabbade av katastrofvintern

Efter en höst med tidig snö, regn, skare och is förstördes vinterbetet över i stort sett hela Sápmi. I Jämtland syns nu konsekvenserna. Samebyarna i Härjedalen har klarat sig relativt bra, men jämtlandsbyarna från Frostviken i norr till Kall i söder, har haft det svårare.
- Det ser ut som att det är mycket ren som gått i backen efter den gångna vintern, säger Per Nilsson, ordförande för Njaarke sameby

- I Njarke sameby är vi hårt drabbade, liksom andra samebyar norr om E14, säger Per Nilsson. 

Per Nilsson berättar att problemen egentligen började redan förra sommaren, då renarna fick för lite betestid och vi stå på snön hela sommaren 2006.
-Sen kom ju då hösten med mycket snö. De har aldrig repat sig, och nu ser det ut som att det är många som gått i backen, säger Per Nilsson.

Kristina Jonsson, rennäringschef på länsstyrelsen i Jämtland, bekräftar den dystra bilden. Hon har fått uppgifter om färre kalvar och lägre slaktvikter.

För att kunna göra någonting åt situationen ska Länsstyrelsen först samla in kunskap om läget. Kristina Jonsson säger att rennäringsdelegationen ska träffa samebyarna mot  slutet på augusti.

Länsstyrelsen har nu bett samebyarna ta fram underlag, för att kunna få en bild av läget. Bland annat hur mycket renarna tappat i vikt och hur många som har gått förlorade.
- Vi vet att situationen är svår, säger Kristina Jonsson. 

Njaarke är precis färdiga med årets kalvmärkning, och Per Nilsson berättar att de saknar en tredjedel av kalvarna och att många av vajorna är borta.

De här får ekonomiska konsekvenser.
- Det blir ju att se sig om efter andra inkomstkällor, säger Per Nilsson, som berättar att man i samebyn har fått satsa mer på turism och andra extrajobb, som skogsröjning.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista