Bra sommar, trots katastrofal vinter

Trots det sämsta vinterbetet på årtionden har läget nu ljusnat för de flesta av samebyarna i Västerbotten och Norrbotten. Många är förvånade över att det trots den hårda vintern har gått såpass bra som det gjort.
- Det gick bättre än vad jag hade trott. Man hade ju stora farhågor om att det skulle bli katastrof, säger Peter Larsson, ordförande för Maskaure sameby.

- Kalvtillgången var också bättre än väntat, även om det inte är något toppår, säger Peter Larsson, som nu märkt de kalvar som fötts efter den mest katastrofala vinter som Sveriges samebyar sett på länge.

Under början av vintern kom regnet, som förvandlade snötäcket till ett ispansar, omöjligt för renarna att tränga igenom. Efter jul och nyår hade läget försämrats ytterligare och sades vara det värsta sedan 60- talet.

I februari kom jordbruks- och sameministern Eskil Erlandsson på besök till Östra Kikkejaur sameby. Stående i renhagen kom han med beskedet att Sametinget kunde börja betala ut katastrofstöd för 37 miljoner kronor.

Länge talades det om katastrof och samebyarna befarande det värsta. Nu efter årets kalvmärkning är bilden annorlunda. Många samebyar är förvånade över att det gick så bra som det trots allt gjorde.

Inger Baer Omma, Vapstens sameby, har inte märkt av några sviter efter vintern.
-  Vi har haft hyfsat bra med kalv. Men att det har gått så pass som det har, beror också på att vi har lagt ner ett oerhört arbete under vinter.

Inger Baer Omma säger att samebyn förutom att utfodra renarna, också har flyttat dem mellan olika områden för att klara vintern.
- Det har varit mycket arbete och vi är glada för att det har gett resultat. Det har gått bra i sommar, säger hon.

Maria Unga
maria.unga@sr.se
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista