Högt rovdjurstryck ger Tuorpon skyddsjakt

Tuorpon sameby sköt förra veckan en järvhona med ungar, efter att ha tilldelats skyddsjakt från Naturvårdsverket. Det är ovanligt att skyddsjakt på järv tillåts, men Karina Lövgren, fältchef på Länsstyrelsen i Norrbotten, förklarar att rovdjurstrycket inom Tuorpons sameby bedöms som högt, och att jakten därför tillåtits.

-Grunden är en ansökan från samebyn där man kan peka på att det samlade rovdjurstrycket är högt inom samebyn och att det får konsekvenser för renskötseln. De här rovdjuren de lever ju till stor del på renkött, säger Karina Lövgren.

Det var i tisdags samebyn utförde skyddsjakten. Från helikopter sköts en hona och två ungar.

Samebyn ansökte redan i maj om skyddsjakt, och fick avslag, men en ny ansökan beviljades när det visade sig att järvarna förökat sig mer än vad det först verkade som.

Länsstyrelsen har hittills i år konstaterat 38 järvföryngringar i länet, men det är ändå ovanligt att skyddsjakt på järv beviljas. Järven är en hotad rovdjursart som Länsstyrelsen anser sig ha ett särskilt ansvar för, säger Karina Lövgren.
- Statusen för järvstammen är lite knakig, men det är ändå så pass god att Naturvårdverket bedömde att det var rimligt att tillstyrka skyddsjakt på den här föryngringen.

Även Gabna sameby i Kiruna kommun har problem med mycket järv. Samebyn kommer att ansöka om skyddsjakt, så fort det blir snö så att man kan spåra järvarna. 

Länsstyrelsen tillstyrker eftersom det är samma situation som i Tuorpon, säger karina Lövgren.
- Det är stort rovdjurtstryck och det är en föryngring på ett ställe som gör att det blir problem för renskötseln, så problematiken är likadan.

Länsstyrelsens preliminära rovdjursinventering har visat att just Gabna och Tuorpons samebyar har högst rovdjurstryck i Norrbottens län.

Magdalena Martinsson
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista