Konventionen bekymrar inte Saarivuoma

Att den nya renbeteskonventionen kan komma att bli en fråga för EU har Sameradion tidigare rapporterat om.
Konsekvenserna kan bli att konventionen skjuts upp, med risk för fortsatta konflikter i gränsområdena mellan Sverige och Norge.
Saarivuoma är den sameby där konflikterna varit som störst, men om konventionen antas eller inte bekymrar inte samebyns ordförande Per-Anders Nutti.
- För vår del behöver vi inte nån renbeteskonvention, säger Per-Anders Nutti. Vi har Lappekodicillen, vi går efter den.

- Den nya renbeteskonventionen mellan Sverige och Norge hade gärna fått dröja, menar Per-Anders Nutti.

Sarrivuoma sameby har just nu sina renar bortanför Barduälv och Målsälv i Norge, på det som enligt de norska myndigheterna är olovlig mark. Men Saarivuoma tolkar lappekodicillen, och kommer låta renarna bli kvar fram emot hösten.

Samebyn kräver att få tillbaka sina traditionella betesmarker, som de förlorade genom renbeteskonventionen à 1972. Vad den kommande, nya renbeteskonventionen än slår fast, kommer samebyn fortsätta att gå efter de rättigheter som Lappekodicillen ger, menar Per-Anders Nutti.

Lappekodicillen är det dokument som används under förhandlingarna av konventionen, och som väldigt tydligt slår fast de svenska samernas rättigheter till renbete på norsk sida.

Per-Gustav Idivuoma, ordförande för Svenska Samernas Riksförbund, SSR, vill inte uttala sig om några detaljer i konventionsförhandlingarna, men han är tydlig med att samebyarna inte kan vänta sig att alla krav går igenom.

Så här kommenterar Per-Gustav Idivuoma de förhandlingar som just nu pågår:
- Vi har kommit en bra bit längre iallafall än i de förra förhandlingarna iallafall, så pass mycket kan jag iallafall säga.

Kan du uttala dig om någon punkt där ni inte är nöjda?
- Det kan jag inte göra, men naturligtvis ska man säga att ambitionerna från samebyarnas sida att fullt ut förverkliga det som samebyarna har valet det har inte varit möjlig, inte i en politisk förhandling.

-Vi får väl se vilka reaktioner som kommer efter att vi har lämnat vårt bud.

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista