Hemsida ska lösa vargproblem

Länsstyrelsen i Västerbotten planerar en hemsida som ska hjälpa samebyarna att lösa problemet med de två vargar som befinner sig i renskötselområdet i Lyckseletrakten. Från Vapsten samebys sida är man dock mycket tveksam till att en hemsida kan lösa vargproblemet.

Michael Schneider, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Västerbotten, menar ändå att det kan underlätta arbetet.
- Om man har en hemsida så behöver inte vi ringa upp och informera, då kan renskötarna själva gå in och titta var vargen är.

I dagsläget är hemsidan en idé som Länsstyrelsen i Västerbotten håller på att utveckla. Vargarna har radiosändare och på så sätt kan man se var de befinner sig.

Idag har myndigheter som Länsstyrelsen tillgång till en hemsida där informationen om vargarna läggs ut. Enligt Michael Schneider vill Länsstyrelsen nu utveckla detta och låta även renskötare och jägare ha tillgång till hemsidan. På så sätt kan man undvika vargen säger Michael Schnider.

Inger Baer Omma, ordförande för Vapsten vill inte ställa upp på en bandad intervju, men hon säger att en hemsida kommer inte rädda renarna från vargen.

Men enligt Schneider som är rovdjursansvarig är hemsidan en bra lösning.
- Renskötarna själva kan gå in och se var vargen är, så vi inte behöver ringa upp renskötarna hela tiden, som vi gjort under åren med Bullmarksvargen.

Marit Kuhmunen
marit.kuhmunen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista