Kamprad satsar på samiskt näringsliv

IKEA:s grundare Ingvar Kamprad satsar på att lyfta fram Barentsområdet, och i projektet ingår att också lyfta det samiska näringslivet. Under helgens besök i Kiruna har Ingvar Kamprad samlat idéer för hur bland annat näringslivet för unga samer ska kunna utvecklas.

- Samerna är en viktig del, för vi vet ju att samerna har sin egen kultur och sina egna intressen, säger Ingvar Kamprad.

Ingvar Kamprad säger att de ställt sig frågan om de kunde göra någonting för att utveckla näringslivet i Barentsområdet.

- Vi diskuterade tidigt möjligheten att göra en kraftsamling kring femfolket som vi kallar det, de fem folken kring Barentshavet. Det vill säga ryssar, finnar, svenskar, norrmän och samer, som den femte delen.

Det sker nu en satsning på olika aktiviteter, vilka vill han inte riktigt svara på, men han säger att resultatet förhoppningsvis kommer att synas fram emot våren.

Tillsammans med IKEA i Haparanda kommer Ingvar Kamprad också satsa en del pengar i projektet, som enligt honom också backas upp av andra entrepenörer i Norrbotten, samt Länsstyrelsen där landshövdingen Per-Ola Eriksson är väldigt positiv till ideén.

Samiskt näringsliv och kultur är en del i satsningen.

- Det är en viktig del. Vi vet att samerna har sin egen kultur, och sina egna intressen. Hur kan vi promota dem? Hur kan vi uppmuntra ung företagsamhet?

Sametinget kommer att ingå i det här partnerskapet som ska utveckla och stärka näringslivet.

- Vi har diskuterat under resan och du ser överallt att det finns möjligheter, men det krävs också unga entreprenörer som tar tag i det, säger Ingvar Kamprad, som i samband med invigningen av IKEA beslutade att donera en miljon kronor per år under en tioårstid till Barentsregionen.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista