Ny bok om den samiska trumman

Med den nya boken ”Hellre mista sitt huvud än lämna sin trumma” religionsvetaren Åsa Virdi Kroik dokumenterat den samiska trumman.
- Jag tycker att det är väldigt viktig  att titta på trumman, vad den haft för betydelse och vad den har för betydelse idag. Inte minst med tanke på återlämningsfrågan, säger Åsa Virdi Kroik.

Åsa Virdi Kroik har tidigare varit redaktör för samiska religionsböcker, men det här är första gången hon publicerar på egen hand. Boken bygger på en D-uppsats om trummor i Frostviken under 1700-talet, som hon nu arbetat om och gett ut.

Åsa Virdi Kroik ville få ut berättelsen om trummorna i Frostviken till en större publik. Det fanns nämligen ett stort antal trummor i det här området.
- Nästan vartenda hushåll hade en trumma, menar Åsa Virdi Kroik. Man har hittat en 6-7 trummor, men det är egentligen bara toppen av ett isberg. Många samlades in och brändes upp men det är förmodligen många som ligger kvar ute i fjällen här omkring.

Namnet ”Hellre mista sitt huvud än lämna sin trumma” säger Åsa Virdi Kroik kommer från den så kallade Vinkel-Ole, Ole Nilsen. Han hamnade i konflikt med den stora samemissionären Thomas von Westen och fick problem. von Westen skrev ett brev till prästerskapet i Jämtland där han beklagade sig över Vinkel-Ole, som ”hellre mista sitt huvud än lämna sin trumma”.

Åsa Virdi Kroik fick tidigare i år pris från Vartoe för boken. Nu kommer den ut i handeln.

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista