Grustag i Laimoviken polisanmält

Det ömtåliga deltalandet vid Laimoviken norr om Tornträsk, hotas av ett växande grustag. Saken har nu polisanmälts för miljöbrott.
Under förra veckan besiktigade Kiruna kommuns miljöchef Mats Lahti området. Stora gropar täcker marken, trots att det saknas tillstånd för uttaget och det sker på statlig mark.

- Det syns mest ifrån sjösidan, eftersom man tagit gruset nerifrån sjön, men också på landssidan börjar det synas mer och mer, säger Mats Lahti som varit i Sandudden och undersökt den anmälda platsen.

Sandudden i Laimoviken har använts som grustag i 50 år, men något tillstånd för brytning finns inte enligt Mats Lahti. Han berättar att området har behandlats som en husbehovstäkt.
- Det som är problemet här är ju att det är ju ingen privat mark, utan stalig mark.

Efter att ha granskat platsen har nu miljökontoret skickat en skrivelse till Länstyrelsen där de föreslår en tillståndsprövning av täktverksamheten, så att gruset bryts på ett planmässigt sätt och inte som i dag.

Att brytningen nu är polisanmäld tror Mats Lahti kan ha en positiv effekt:
- Ja, det får ju iallafall uppmärksamhet , och nu kanske man får det här som vi har efterlyst - ett tillstånd och ordentliga regler kring vem som är ansvarig för grusuttaget, och vad man ska använda det till.

Det man också måste ta ställning till är hur man ska efterbehandla skadorna.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista