Urfolksdag i centrala Stockholm

I dag firas den Internationella urfolksdagen runt om i världen. I Stockholm har några urfolksföreningar gått ihop för att uppmärksamma det hela. Initiativtagarna är Stockholms sameförening.
-Vi kommer att kunna göra oss hörda i trafikbruset i Stockholm, säger Lilian Mikaelsson, ordförande i sameföreningen. 

Den internationella dagen för världens ursprungsfolk antogs 1994 av FN:s generalförsamling som ett sätt att uppmärksamma världens urfolk.

I Stockholm kommer det att enligt Lilian Mikaelsson ske genom musik, plakat, flaggor och information om dagen och folken som den kommit till för.

Förutom Stockholms sameförening kommer även den svenska föreningen Vildeken som jobbar med urfolksfrågor finnas på plats. Men även urfolksföreningar från bland annat Bolivia, Chile och Tibet kommer att delta.

Lilian Mikaelsson tycker att det är viktigt att uppmärksamma urfolkens dag:
- Vi finns i 70 länder och vi kan vara upp till 500 miljoner personer. Att en sådan stor grupp inte har tillgång till mänskliga rättigheter eller har möjlighet att utöva sin kultur är ju faktiskt värt att uppmärksamma.

Firandet börjar klockan 5 på Norrmalmstorg idag, och fortsätter via Mynttorget bort mot Medborgarplatsen.

Urfolkens dag firas även på Skansen i Stockholm där det kommer hållas föreläsningar om bland annat tradionell kunskap. Skådespelaren Åsa Simma kommer att finnas på plats för att jojka.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista