Samisk kulturhuvudstad i sikte

Umeå höjer sin samiska profil, inför satsningen på att bli kulturhuvudstad 2014.
Fredrik Lindegren, projektledare för Kulturhuvudstadssatsningen, säger att det samiska lyfts fram bättre i och med Samiska veckan, men att Umeå fortfarande ligger lite efter med tanke på vilka möjligheter som finns.

- Det finns bra exempel på hur den samiska kulturen fått möjlighet att uttrycka sig i Umeå och bli en aktiv del av kulturlivet, men jag ser ju också att det saknas mycket, säger Fredrik Lindegren.

Det är Umeås satsning på att bli kulturhuvudstad 2014 som gör att den samiska kulturen får en större utbredning i staden. Den samiska veckan som hålls i Umeå varje år är en av grundplåtarna till kulturhuvudstadssatsningen och det är därifrån ideén om en samisk profil kommer.

Om Umeå blir kulturhuvudstad kommer de få pengar från EU och på det sättet gynnas kulturen.

Enligt Fredrik Lindegren är det samiska kulturarvet och det geografiska läget något som gör Umeå till en intressant kandidat till kulturhuvudstadsnomineringen.

- Jag tror att samiska veckan har lyft fram ett intresse som redan finns, säger Fredrik Lindegren, som gärna ser att satsningen på samisk kultur ökar.

Marit Kuhmunen
marit.kuhmunen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista