SSR utvärderar katastrofvintern

Svenska samernas riksförbund, SSR, har fått in olika signaler från samebyarna runt om i landet om läget efter den krisartade vintern. För att få en bättre överblick över situationen har nu SSR skickat ut en enkät till samebyarna.
- Vi hoppas ju att den här situationen inte ska uppstå igen, men om den gör det är det ju viktigt att veta mer detaljerat vad som har hänt under det här året.

- Framförallt vill vi ha en dialog med sametinget och regering vad som kan göras för att förbättra systemet, säger Malin Brännström.

Trots det dåliga betet under vintern och farhågorna som fanns om katastrof så verkar det ha gått bra för framförallt samebyarna i Norrbotten, enligt Brännström.

Men det positiva resultatet har inte kommit av sig själv.
- Jag tror framförallt att de här enorma insatserna som renägarna själva har gjort, med utfodring och att man har kunnat hålla renarna nära kusten. Det har gjort att man på många ställen har minskat problemen.

Malin Brännström säger att det också bidragit att man fått ekonomiskt stöd för att ufodra.
- Problemet verkar vara i de områden där man inte har kunnat göra de här insatser, det är min bedöming.

Värmeböljor, översvämmningar och milda vintrar. Klimatförändringarna lämnar sina spår. Frågan är hur man ska undvika renbeteskatastrofer i framtiden.
- Vi måste ju ha en diskussion nu med samebyarna och myndigheterna, hur man kan förbättra situationen.

Malin Brännström säger att man nu diskuterar om man ska fondera medel så man har för extrema situationer. Men SSR ska också tittapå hur de ska vara bättre förberedda om något liknande händer igen.
- Det finns mycket att se över och begrunda just nu.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista