Puma lanserar samisk skomodell

Under lördagen lanserade det internationella kläd- och skomärket PUMA en ny skomodell med samisk inspiration. En del av försäljningsinkomsten kommer att gå till Sáminuorras organisation, och ordförande Lars-Miguel Utsi var med på lördagens lansering i Stockholm.

Skoprojektet som klädmärket Puma har drivit i två år blev verklighet under lördagen. Projektet gick ut på att förnya en äldre skomodell, Puma Clyde. Skobutiken Sneakers and stuff i Stockholm fick uppdraget att designa skon.

Sneakers and stuff ville visa det svenska ursprunget och därför blev det en sko med samisk inspiration. Skons ytterskal är av renskinn, innerfodret har skobandsmönster och innersulan pryds av den samiska flaggan.

606 par kommer att finnas tillgängliga runt världen och en del av inkomsten kommer att gå till Sáminuorra organisationen. På lördag tog Lars-Miguel Utsi emot en check på 10 000 kr, men det är själva symboliken i checken som räknas.

– Det är bra när den samiska kulturen kan bidra till något som detta, och när ett internationellt företag gör något som detta som kommer det att höras, säger Saminuorras ordförande Lars-Miguel Utsi.

Per-Josef Idivuoma
per-josef.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista