Malin Brännström

Pressad situation för samebyarna

Det råder högtryck över näringar som gruva, vindkraft och skogsbruk, något som pressar samebyarna. En av anledningarna till att energikällor som till exempel vindkraft har blivit så populära är klimatförändringarna, det tror Malin Brännström, förbundsjurist hos Svenska samernas riksförbund, SSR.

Enligt Malin Brännström får SSR många signaler från samebyar som upplever att situationen är pressad.

– Det råder högtryck över gruvnäringen, vindkraften och skogsindustrierna, och det märker samebyarna av, många börjar vara uppgivna och känner sig väldigt pressade, säger hon.

Ökat intresse
Malin Brännström har märkt av ett ökat intresse för etablering av vindkraft och gruvnäring, framförallt i fjällområdet. Hon tror att det kan bero på klimatförändringarna.

– Det märks av att debatten om miljön har lett till att man vill ha den typen av energi som är renare och bättre för miljön och vindkraften är ju en sådan energikälla, säger Brännström.

Trycket mot markerna ökar
Under våren har SSR arbetat för att ta reda på klimatförändringarnas effekt på rennäringen och samisk markanvändning, och Malin Brännström tror att intresset för markerna inom renskötselområdena kommer att öka med tiden. Hon ser inte att det är någon enskild näring som utgör det största hotet mot rennäringen.

– I dagsläget skulle jag nog säga att det är det är det här trycket mot markerna och då är det inte att peka ut en ensam markanvändare utan det är att det är så många som är intresserade, säger Brännström.

SSR kommer att anordna ett seminarium om vindkraft 28-29 augusti i Malå för att bilda sig en bättre uppfattning om läget.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".