Öje Danell

Klimatförändringarna - hot mot rennäringen

Efter den senaste vinterns dåliga bete har klimatförändringarnas hot mot renskötseln debatteras flitigt. Öje Danell, professor i renskötsel, menar att renskötseln kommer att påverkas, men på grund av sociala faktorer och inte biologiska.

Öje Danell tror att näringslivet och befolkningen kommer att öka i norrland.

– Det gör att utrymmet för renskötseln blir mycket trängre och renskötseln är beroende av utrymme och flexibilitet, och det kommer alltså att minska så vitt jag kan förstå, säger han.

Öje Danell tror att klimatförändringarna kan leda till både positiva och negativa effekter för renskötseln. Sammantaget kan de biologiska effekterna till och med vara mest positiva för rennäringen.

Största hotet
Öje Danell menar att det stora hotet är att användningen av markerna är så låst i dag.

– Om man ska kunna anpassa sig till sådant här i framtiden så måste man kunna vara mer flexibel i markanvändningen, säger han.

Intresset för alternativa, miljövänliga energikällor kommer att öka som en följd av klimatförändringarna tror Öje Danell.

Men enligt honom är etableringar av vindkraft, gruva och uranprospektering inte ett så stort problem.

– Ja, de tycker jag känns som mycket mindre hot än förändringen i befolkningsutvecklingen och att det flyttar in mer folk och rigiditeten i nyttjanderättigheterna, det tror jag är mycket mycket större hot, säger Öje Danell.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".