Schamanen anmäld för nedskräpning

Den danske schamanen, John Russel Möller, är nu anmäld till åklagare av Länsstyrelsen i Norrbotten. Sedan tidigare har han varit anmäld till polisen av Rose-Marie Huuva. Länsstyrelsen har tidigare fått ta emot många klagomål kring hans uppehåll i Luovárri utan de har agerat.

John Russel Möller är nu anmäld till åklagaren av Länsstyrelsen för nedskräpning av Luovárri. Enligt Erik Gustavsson, chef för rennärings- och naturresurs enheten på Länsstyrelsen, har de inte kunnat göra en anmälan på Russel- Möller tidigare eftersom han inte har haft tillräckligt mycket skräp på området.

– Man kan ju inte anmäla någon till åtal innan de har begått brottet, säger Erik Gustavsson.

Måste städa upp
Russel- Möller har sökt markupplåtelse i Luovárri tidigare, men nekats. Gustavsson säger att det är först vid detta tillfälle som man de kunnat göra en anmälan. Om de gjort en anmälan tidigare skulle det inte ha gett något resultat.

Erik Gustavsson berättar vidare att om Russel-Möller inte städar kommer de som myndighet göra en städning av platsen. Räkningen för kostnaderna skickas i så fall till Russel- Möller.

Sameradion har tidigare varit i kontakt med Erik Gustavsson, då har han sagt att det inte går att göra en anmälan på Russel- Möller. Men nu låter det alltså annorlunda.

– Det har framkommit nu att han bedriver verksamhet fortfarande och då kan vi gå vidare och göra en anmälan, säger Erik Gustavsson.

Marit Kuhmunen
máret.kuhmunen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".