Höjda priser på uran lockar gruvbolag

Priset på uran går upp och flera utländska gruvbolag vill börja provborra i sydsame området trots motstånd. Krokom kommun har sagt nej, men gruvbolagen ger sig inte och vill ändå få igång provborrningar i området.

Världsmarknadspriset på uran har stigit och det gör att gruvbolagen har börjat bli riktigt intresserade av att bryta uran i sydligare Sápmi.

Det har protesterats flitigt i det sydsamiska området mot uranprospekteringar och brytningsplaner som olika gruvföretag har ibland annat Krokom och Dorotea kommuner. Krokoms fullmäktige sa nej till prospekteringar enhälligt, till fördel för rennäringen och turismen.

Ett av gruvbolagen som ville undersöka uranförekomsten i Krokom kommun har överklagat fullmäktiges beslut till Svea hovrätt.

Hovrätten kommer till hösten att behandla överklagan, och om hovrätten inte följer Krokoms beslut till nej, kan det bli möjligt att prospektera uran i Krokom ändå. Hovrätten som är en högre instans för tillståndsgivning har ett hundratal ärenden som berör uranprospektering och provborrningar i sydsame området.

I Dorotea kommun pågår det provborrningar, där har kommunen sagt ja till borrningarna, en fingervisning hur det blir med provborrningar i Krokoms kommun. Det får visa sig senare i höst när Svea hovrätt säger sitt, alltså om man skal stödja Krokom kommun fullmäktiges nej eller säga ja till provborrningar efter uran i Krokom.

Per-Nils Idivuoma
per-nils.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".