Småviltjakt hotar vinterbetet runt Dundret

Unna cearus vinterbete kan vara hotat. Staffan Emmoth, ägare till dundrets fritidsanläggningar, har ansökt om enskild rätt till småviltsjakt på Dundret. Enligt Ronny Sjaunja, medlem i Unna cearus, har samebyn inte blivit informerad om planerna.

Staffan Emmoth har ansökt om småviltsjakt för att bredda turismen och därmed konkurrera bort omvärlden när det gäller övriga skidanläggningar. I slutet på september kommer beslutet.

Ronny Sjaunja säger om det här beviljas så kan det innebära problem för samebyn.
– Renskötsel och jakt på Dundret, det skulle inte fungera för oss, säger han.

Rennäringen drabbas
Det skulle drabba rennäringen och även hundklubben som håller till i området om Staffan Emmoth skulle få tillstånd till enskild rätt till småviltsjakt på dundret.

– Jag känner till mycket väl förutsättningarna, och det är därför vi har gjort på det här sättet, i överenskommelse med Sveaskog, att se över, finns möjligheterna.

Ingen kontakt
Trots att småviltsjakten skulle drabba verksamheter i området så har inte Staffan Emmoth tagit kontakt med vare sig samebyn eller hundklubben.

– I och med att det finns så många intressegrupper så är det svårt att gå på en eller ett par av de grupperna, för då går man ju förbi de andra, säger han.

– Rennäringen är ju en näring som i mitt tycke har högsta prioritet, säger Staffan Emmoth.

Peder Idivuoma
peder.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".