Foto: www.energisparbutiken.se

Vindkraft i fjällen - hot mot samebyar

Antalet ansökningar för vindkraftsverk i Jämtlandsfjällen har ökat kraftigt de senaste åren.
En av samebyarna som just nu står inför en osäker framtid på grund av vindkraftsetablering är Kall sameby i norra Jämtländ.

Det är de senaste fem åren intresset för större parker i fjällen vaknat till liv enligt Sara Huss, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Jämtland.
Ungefär 130 verk är planerade i jämtlandsfjällen just nu, och 30 verk är under prövning.

– Just nu är trycket riktigt stort i fjällvärlden, säger Sara Huss. 

För dyrt till havs
För att en vindkraftspark ska bli kostnadseffektiv så måste det blåsa mycket, fjällområdet lämpar sig därför väldigt bra. Kusten och havet var bara intressant till en början.

– På senare tid har man upptäckt att det har blivit väldigt dyrt att bygga i havet, säger Sara Huss.

Renskötseln hotad
Vindkraftsexploatören Fred.Olsen Renewables planerar en stor vindkraftspark på Middagsfjället, en etablering som kan innebära slutet för renskötseln inom Kall sameby.

– I värsta fall kan det bli så, vi är redan pressade från olika håll, säger Anta Magga, renskötare i Kall.

Sveriges största
Om planerna på vindkraftparken blir verklighet på Middagsfjället, blir detta Sveriges hittills största landbaserade vindkraftpark. Och den kommer att finnas mitt i Kall samebys bästa vinterbete.

Några alternativa betesmarker finns inte som det ser ut i dag berättar Anta Magga. Hans känslor inför den osäkra framtiden pendlar mellan hopp och uppgivenhet.

– Det är inte så roligt, det är det inte Man går ju och funderar på det hela tiden, säger Anta Magga.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".