Slöjdundervisning på samiska i Jokkmokk

Nästa vecka startar undervisningen på Samernas utbildnings centrum i Jokkmokk. En nyhet för i år blir att man delar slöjd undervisningen i två olika klasser, en nordsamisk klass och en lule/sydsamisk klass.

Slöjd undervisningen blir på samiska och eleverna skall få större möjligheter att förkovra sig i sina lokala slöjdtraditioner än tidigare.

- Det är sagt inför hösten att undervisningsspråket i större grad ska vara på samiska, säger, Henrik Mikael Kuhmunen, rektor på Samernas utbildnings centrum i Jokkmokk.

Bättre möjligheter
Tanken med att slöjdundervisningen delas till en nordsamisk och en lule/sydsamisk klass, är att undervisningsspråket blir på samiska. En annan tanke är att eleverna ska få bättre möjligheter att lära och fördjupa sig i sina egna lokala slöjdtraditioner från hemorten.

I och med att bidragsformerna för elever som går rennäringslinjen har ändrats och bidragen blivit lägre så har man inte lika många elever på rennäringslinjen i dag som tidigare.

- Det är lite färre som söker, det är nog en stor anledning att det har försvunnit det här rekryteringsbidraget, säger Henrik Mikael Kuhmunen.

Uppsving ekonomiskt
Ekonomiskt kommer undervisningen på samernas utbildningscentrum i Jokkmokk att få ett uppsving eftersom de i våras fick 800 000 kronor mer för skolverksamheten än tidigare år.

- Ekonomin i år ser bra ut, säger Henrik Mikael Kuhmunen.

Per-Nils Idivuoma
per-nils.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".