Monica Sandström

Samisk förskola till Tärnaby

Det blir ingen lärarneddragning i Tärnaby sameskola. Sameskolstyrelsen ger dispens under kommande läsår. Anledningen är att Tärnaby efter lång väntan ska få en samisk förskola.

Monica Sandström är ordförande i sameskolstyrelsen.
– När vi får förskola på plats på en ort så ökar elevantalet på sameskolan, och då kan vi inte dra ner resurserna strax innan för att öka dem sen, säger hon.

Föräldrar i Tärnaby har länge önskat en samisk förskola och nu blir det verklighet, men Monica Sandström kan inte säga exakt när.
– Exakt när vet jag inte, men under läsåret blir det förskola, säger hon.

Nöjd över beslutet
Det var i början av året som nya riktlinjer drogs upp för lärarbemanningen i sameskolorna, för Tärnabys del skulle det innebära att en lärare undervisade 16 barn. Men föräldraföreningen på skolan protesterade kraftfullt mot neddragningar.

Magdalena Östergren med två barn i skolan är mycket nöjd över styrelsens beslut att behålla lika många lärare som tidigare, men hon vågar ändå inte riktigt andas ut ännu.

– Nä lugn känner man sig ju naturligtvis inte i och med att det här förslaget överhuvudtaget har blivit lagt, säger Magdalena Östergren.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".