Mordens folk-art group segrade i kvaltävlingen Laulun laulut

Mordvinska segrare i Laulun Laulut

Mordens folk-art group, från den Mordvinska republiken i Ryssland var dom som kammade hem segern i kvaltävlingen Laulun laulut.
Nu får den 8-mannade gruppen åka ner till europeiska minoritetssångtävlingen - Liet lauvlut - i Friesland nästa år.

11 bidrag på 8 minoritetsspråk tävlade i lördags i Pajala. Publiken fick njuta av finlandssvenska trubadurer, sång på romani chib, meän kieli, jazz på jiddisch, för att nämna några.

Men ”Goodwill blessing” med Mordens folk-art group var dom som fick flest poäng av jurymedlemmarna.

Solisten Elena Alysheva, var omtumlad efter segern och för henne var det ofattbart att förstå att de vunnit.

Mordens folkart group kommer från republiken Mordvinska i Ryssland. I tre dygn hade de färdats för att ta sig till tävlingen i Pajala.

Mordvinsk kärlek
Gruppen som bildades 2005, sjunger mest mordvinska folkloresånger, till exempel om kärlek, både lycklig och olycklig. Mordens folk art group har tilldelats en del priser och utmärkelser i Ryssland.

I och med deltagandet i Laulun laulut och segern som för dom vidare till Friesland och Liet Lauvlut, så ser gruppen nu en chans att dela med sig av sin sång och kultur bland andra minoriteter.

Rätt låt vann
Även om bandet Surunmaa, med bandmedlemmen Viktor Fors Mäntyranta från Pajala blev publikfavoriten, så tyckte de flesta ändå att ”rätt låt vann”.

– Jo, absolut, det tycker jag. Men den som tog mig i hjärtat var den sista låten, Surunmaa, det var min vinnare, men jag förstår att den här låten vann, säger Hillevi Rantatalo.

Också Thomas Olofsson som fanns med i publiken tyckte att rätt låt vann.

– Ja, det tycker jag att det var, de var mångsidiga, proffsiga och gjorde ett bra scenuppträdande, säger han.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista