Thomas Sevä

Ett år efter valet - samer besvikna

Idag är det ett år efter valet där dom borgerliga partierna tog över makten. Många samer är dock besvikna över att den nya regeringen inte gjort tillräckligt för att förbättra samers situation i Sverige.

Thomas Sevä är inte nöjd med den nya regeringen, och inte heller med den gamla. Enligt honom har ingenting förändrats till det positiva.

– Det som saknas nu det är att politikerna tar sitt politiska ansvar och tar och beslutar i utredningarna typ politiska kommiten, gränsdragningskommisionen, ILO-konventionen till exempel, säger Tomas Sevä.

Arbetsgrupp
Den nya regeringen med moderaterna, centerpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna har tillsatt en arbetsgrupp som ska komma fram till en gemensam samepolitik. 
Annars har den nya regeringen hittills stoltserat med att ge rennäringen 37 miljoner i katastrofstöd i och med förra årets nödvinter för renarna.

Efter Norge
I förra veckan beviljade man ytterligare åtta miljoner till sametinget som myndighet. Det ger Sametinget drygt 140 miljoner i total budget. Det är nästan hundra miljoner mindre än sametinget i Norge får, dessutom har Norge anslutit sig till ILO-konventionen och där förvaltas även finnmark gemensamt av samer och lokalbefolkning.

– Nu är det ju möjligt att det är en tradition bakom de här förhållandena och det är ju möjligt att man har kommit något längre i Norge, säger Eskil Erlandsson, Sveriges jordbruks- och sameminister.

Många väntar
Många samer i Sverige väntar på att den nya regeringen nu ska prioritera Europas enda urfolk.

– Det är viktigt för framtidens generation renskötare att vi får förvalta våran egen egendom och självbestämmande över våra marker och vatten, säger Thomas Sevä.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista