Olaglig jakt stöds av glesbyggdsbor

Den olagliga jakten på stora rovdjur har ett starkt indirekt stöd i den svenska glesbygden. Det framgår av en ny utredning från Brottsförebyggande rådet, BRÅ som presenterades i går. Enligt utredningen beror det på att invånare i glesbygden är kritiska till den statliga rovdjurspolitiken.

Stig Persson, rovdjursansvarig i Gällivare skogssameby, kan förstå att det förekommer illegal jakt.

– Vi har massor med björnar och får ingen ersättning för våra kalvförluster, de ena föder ju det andra, säger han.

Brottsförebyggande rådet föreslår flera olika åtgärder för att folk i glesbygden inte ska stödja den olagliga rovdjursjakten. Politiker och myndigheter ska föra en dialog med invånarna i rovdjurstäta områden. Polisen ska bland annat få arbeta med informatörer och förberedelse och försök till illegal jakt ska straffläggas.

Kräver att ersättningen höjs
Stig Persson anser att rovdjursersättningen bör höjas och kontrollen av antalet rovdjur måste bli bättre.

– Först och främst så måste vi ju få ersättning för våra förluster, det är ju inte meningen att vi ska satsa våra kalvar till rovdjuren. Det är ett stort mörkertal på antal rovdjur som vi aldrig får bekräftat, det måste fram det rätta antalet, säger han.

Ingen koll
Stig Persson är kritisk till statens rovdjurspolitik. Han menar att Naturvårdsverket inte har koll på hur många björnar det finns och hur stor skada de gör.

– Jag tror att det skulle lösa sig om man spelade med öppna kort och betalade ersättningar för förluster, då skulle nog inte det här stödet finnas, säger Stig Persson.

Marita Mossberg
SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista