Striden fortsätter för Saarivuoma

Striden i Altejaurområdet fortsätter för Saarivuoma sameby. Nu handlar det om byggnader, uppförda inom Bardufors kommun utan bygglov. Enligt kommunen handlar det om stora stugor.
- Det är inte stugor, det är förråd, säger Per Anders Nutti, ordförande i samebyn.

Bardufors kommun i Nord-Norge har bett renägarna i Saarivuoma om ett möte, efter att de upptäckt nya byggnader på reglerat område i Bardu kommun.

- Problemet är ju att man inte har sökt om bygglov eller meddelat om byggplanerna, säger Oddvar Björnsen, ordförande i Bardufors kommun.

Egen lag
Norge och Sverige har inte kommit överrens om ett nytt gränsavtal för renskötare som har renbete på båda sidorna av riksgränsen. I och med det har Norge stiftat en egen lag i väntan på en ny konvention. Enligt den lagen har inte samebyn rätt att bedriva renskötsel i området.

Följer lappekodicillen
Men enligt Per Anders Nutti har renägarna all rätt att arbeta och uppföra byggnader på markerna.

- Lappekodicillen från 1751 är ju aldrig uppsagd, varken av Norge eller Sverige, och det är ju som så att den lagen gäller för gränsen mellan Norge och Sverige.

- Och så har vi ju en dom från Högsta domstolen från 1968 och den är ju i högsta grad levande, säger Per Anders Nutti.

Håkon Isak Vars
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista