Per-Gustav Idivuoma

SSR utestängda från utredning om älgförvaltning

För snart två veckor sen lämnade Jan Hyttring över sin utredning om förändrad älgförvaltning i Sverige.
Från Jägareförbundet har man kritiserat utredningen. Och så gör även Per Gustav Idivuoma, ordförande för Samernas Riksförbund.

I ett och ett halvt år har Jan Hyttring utrett frågan om framtida älgförvaltning. Utredningen om var beställd av den förra regeringen. Och kom till på initiativ från jägare och skogsnäringen som ville ha ett förbättrat älgförvaltningssystem.

Per Gustav Idivuoma är upprörd över att SSR inte har fått någon som helst information av Hyttring under utredningstiden.

– Vi som organisation, som SSR, vi har inte varit delaktiga överhuvudtaget i utredningen, säger han.

Nya områden
Den stora förändringen i förslaget är att landet ska delas in i viltförvaltningsområden, och dagens A- och B-jaktlicensområden försvinner.

Varje område ska ha en styrelse med en oberoende ordförande och representanter för jägare, markägare, men även polis, vägverk och friluftsintressen.

Borde ha informerat
Tanken är att varje område ska förvalta sin egen älgstam. Men i utredningen så påpekas det att ”Bildandet av viltförvaltningsområden för älg får inte inskränka den rättighet till jakt som tillkommer samerna genom rennäringslagen.”

Men trots det så anser Per Gustav Idivuoma att samerna borde ha blivit informerade under utredningstiden.

– Om förslagen läggs så att vi inte tycker om det, det är en annan sak, men principen som sådan tyder på att man tar så allvarligt på den rättighetssituation som vi trots allt bevisligen har, säger han.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista