Krister stoor

Jojken - nyckeln till landrättigheter?

Jojken skulle kunna användas i domstol när det gäller att bevisa rätten till land och vatten.
– Området beskrivs i jojkar och det måste ju vara som ett historiskt dokument, säger jojkforskaren Krister Stoor, vid Umeå Universitet.

Nu på fredag lägger Krister Stoor fram sin avhandling Jojkberättelser, där han vill förändra bilden av jojken.

– Rent allmänt generellt så har man en klar bild av att jojk är när just den melodiska delen kommer fram, och så tänker man bort berättelsen, säger han

Analyser
Tidigare forskning har tittat främst på det musikaliska och i några fall analyserat texterna.

Men Stoor har även analyserat det som händer runt omkring när en jojk framförs, själva situationen och hur den påverkar jojkaren, jojken och dom som lyssnar.

Håller juridiskt
På det sättet vill Stoor visa på jojkens stora betydelse, inte minst när det gäller att föra vidare traditioner och kunskaper. Men också som ett historiskt dokument, ett dokument som Stoor alltså menar håller juridiskt i exempelvis marktvister.

– Skulle man kunna hitta i gamla jojkar om ett område som är beskrivet så visar det på att man har använt det, som till exempel om man jojkar Öjebyns kyrka när man var där, det visar ju att man har funnits i området, säger Christer Stoor.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista