Samebyarna vann nordmalingmålet

Klockan 14.00 på onsdag eftermiddag delade Hovrätten i Umeå ut domen gällande renbetesrätten i nordmalingområdet. Hovrätten fastställer tingsrättens dom att samebyarna har rätt till vinterbete i Nordmaling.

Sommaren har säkerligen varit lång och oviss. Normalt livsviktiga saker som sådd och kalvtillgång har gällande känslan av oro fått sällskap av en nervös väntan bland såväl renägare som markägare.

För ett och ett halvt år sen vann samebyarna i tingsrätten, efter överklagan från markägarna så avslutade hovrätten sin fem veckor långa behandling av nordmalingmålet lagom till midsommar.

Rätt till renbete

Idag, onsdag den 19 september, kom så domen från Hovrätten. En dom som fastställer tingsrättens dom och säger att samebyarna har rätt till renbete i Nordmaling.

- Det känns fantastiskt skönt, även om det går vidare så känns det bra att ha de här två domarna i ryggen, säger Samernas Riksförbunds jurist Malin Brännström.

- Sådana här gånger tänker man på hur en idrottsstjärna svarar då han vunnit OS-guld, det känns fantastiskt, säger renägaren Oleg Omma.

Rätt enligt urminnes hävd

Hovrätten har tagit ställning till två frågor:

1. Har samerna bevisat att de genom så kallad urminnes hävd förvärvat en rätt till renskötsel inom det område där de i målet aktuella fastigheterna finns?

2. Om så är fallet, har då fastighetsägarna bevisat att samerna därefter helt eller delvis gett upp denna rätt?

Efter förhandlingarna har Hovrätten gått igenom bevisen i form av uttalanden i lagförarbeten och olika vittnesuppgifter. Mot den bakgrunden har hovrätten kommit fram till att samebyarna förvärvat renskötselrätt genom urminneshävd. Det ska troligen ha gjorts redan då den första rennäringslagen kom till år 1886 men alldeles säkert senast i samband med att 1928 års rennäringslag kom till.

Europadomstolen?

- Det känns inte bra att det gick emot oss den här gången också, säger Stefan Holmgren som är ordförande i markägarnas styrgrupp.

Ingen av markägarna som sameradion talade med, inte heller deras advokater, kunde direkt efter domen svara på om det blir någon överklagan till Högsta Domstolen. Men Stefan Holmgren säger att man just nu ser över möjligheter att ta saken till europadomstolen.

Ett av samebyarnas ombud Camilla Wikland är givetvis också nöjd med domen. Dessutom menar Wikland att den här domen kommer att ha effekter över hela renskötselområdet och andra pågående eller kommande tvister av det här slaget.

- Det finns saker i den här domen som kan användas i stort gällande renskötselrätten på andra ställen, säger Wikland.

Markägarnas ombud, LRF:s jurist Ulrika Sundin-Bonnedahl är besviken men säger till sameradion att hon tycker att Hovrätten gjort ett grundligt arbete vad gäller att gå igenom bevisen.

Oenigt domsutslag

Hovrätten är dock inte enig i sitt beslut. Majoriteten anser att markägarna inte kunnat bevisa att samebyarna gett upp sin renbetesrätt i någon del av området. Men hovrättens ordförande, hovrättspresidenten Anders Iacobaeus anser att markägarna kunnat bevisa att samebyarna gett upp sin renskötselrätt i de områden som ligger på Järnäshalvön mellan väg E4 och havet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista