Starka känslor efter domen

Samebyarna har rätt till vinterbete i Nordmaling. Det meddelade Hovrätten i Umeå i går. Reaktionerna efter domen var starka. Bert Hägglund, markägare, tycker det är konstigt att renskötseln som näring får fortsätta sin verksamhet.

Bert Hägglund, en av markägarna, fanns på plats i Umeå i går när domen föll.

– Det är märkligt att en näring som tar bidrag med en halv miljard varje år kan få fortsätta sin verksamhet och trampa sönder skogsplantor varje år för miljontals kronor, sa han efter beskedet.

Hägglund menade också att skogsnäringen genererar en exportinkomst på 100-120 miljarder till Sverige varje år.

– Tänker man då på att man i sammanhanget förstör så mycket skogsplantor för så mycket pengar varje år, då blir man förvånad över domen, säger han.

Inte rätt till markerna
Enligt samebyarna så handlade frågan aldrig om skadorna, utan om rätten till renbete. Och trots två domar, en i tingsrätten och nu en i hovrätten, anser inte Hägglund att samerna har rätt till markerna.

– Rätten till renbete, det finns inte på markägarnas marker i Nordmalingsområdet i alla fall, säger Bert Hägglund.

Nervös väntan
Åsa Larsson, Rans sameby, var lättad efter domen.

– Vi har trott på det här sedan första stund, men man vet ju aldrig, en ny instans är ju en ny prövning, så det är klart att det var lite nervöst innan domen kom ut, säger hon.

Trots nervositeten trodde Åsa Larsson ändå att skulle gå bra.
– Det är klart att vi har trott på det här, och eftersom vi hade en sådan stark dom från tingsrätten så har vi ändå trott att det ska gå våran väg, säger hon.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista