Hopp om att domen får positiva konsekvenser

Samebyarnas seger i Nordmalingsmålet i hovrätten igår, visar att det inte är någon självklarhet att bara markägare vinner i domstolar. Det menar Anders Kråik, Sametingets vice styrelseordförande, som själv har suttit på den förlorande sidan i en liknande dom.

Anders Kråik, vice styrelseordförande i sametinget, är själv bekant med domstolar och rättsliga renbeteskonflikter, och han säger att der är bra när en dom stärker renskötselrätten.

– Det är ingen självklarhet längre, som det ser ut i dagsläget i alla fall, att markägare per automatik vinner en process i en domstol, och det är bra, säger han.

”Det känns bra”
Anders Kråik är förhandlare för fyra samebyar i Härjedalen som varit i konflikt med markägare i drygt två år, där Anders Kråik och samebyarna stått som förlorare i rätten.

Och nu när samebyarna i västerbotten vann för andra gången i rad, känns det bra, säger Kråik.

– Visst känns det här jättebra, framförallt om man ser det i ett brett perspektiv, att man vidimerar det här vid ett domslut och fastställer att det finns sedvane urminneshävd i områden som omtvistats.

Hoppas på konsekvenser
Kråik hoppas också på att parterna tänker sig för det får innan nya stämningar kommer till stånd i framtiden, och först inleder samråd, och ser över om man kan lösa det på något annat sätt än via domstol.

– För där finns det ju alltid en förlorande part, säger Anders Kråik.

Lättad
Sara Larsson är styrelseledamot i Sametinget, och själv från Västerbotten. Trots att hon hade väntat sig positiva besked när Hovrättsdomen kom så var hon lättad.

– Alltså just nu så känner man sig så positivt trygg på något vis i sin rätt. Så att det skulle kanske vara bra på det viset. Men samtidigt så finns ju alltid oron där, vi är ju ett litet folk som ifrågasätts hela tiden, säger Sara Larsson.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Per-Josef Idivuoma
per-josef.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista