Samisk integrering i utbildningen - här för att stanna

Sameskolstyrelsen bör öka sitt inflytande över den samiska integreringsundervisningen. Det menar utredaren Michael Teilus som gjort en genomsyn av den integrerade undervisningen i hela Sápmi.

Det är kommunerna som är ansvariga för integreringen enligt avtal med sameskolstyrelsen.

Michael Teilus menar att sameskolstyrelsen bör styra undervisningen mer än det görs idag. Innehållet för de samiska inslagen i undervisningen bör markeras på ett tydlig sätt. Begrepp som kulturell identitet, samiskhet, samisk pedagogik är några saker som behöver förklaras enligt Teilus. På så sätt får man en likvärdig utbildning.

– Där tycker jag att sameskolstyrelsen har missat, för det har jag märkt nu när jag varit ute på besök, att var och en har sin egen tolkning på detta, säger han.

Efterlyser engagemang
En av de viktigaste slutsatserna i utredningen enligt Michael Teilus är att den samiska integreringen kommit för att stanna.
– Det märkte jag vid besök i flera kommuner, säger han.

Men sameskolstyrelsen måste visa ett större engagemang och det behöver inte kosta mycket, menar Teilus.

– Det räcker inte med att skriva skrivelser ner till Stockholm och be departementen be om det ena och det andra och så vidare, man måste visa lite själv också, säger han.

På så sätt blir sameskolstyrelsen enligt Michael Teilus en ny samtalspartner för utbildningsdepartementet, där de kan visa vad de vill, att det finns en tydlig väg utstakad som också följs.

Sameskolstyrelsen kommer att besluta om utredningen först i november.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista