Inez Svonni Fjällström

Inget plus för samisk kultur

Ingen ökning av kulturanslaget till sametinget i regerings budget inför nästa år. Kulturpengarna har varit kvar på samma nivå i snart 15 år.
– Anslaget har inte följt kostnadsutvecklingen i samhället, säger Sametingets ekonomichef Inez Svonni Fjellström.

Kulturpengarna används till den samiska kulturen, forskning och samhällsutveckling. 14 miljoner kronor i anslag tilldelas Sametingets kulturråd varje år, och det har det gjorts sedan starten.

En lösning som skulle kunna frigöra medel, är att finansiera bibliotekskonsulenten med förvaltningsanslaget, och inte med kulturpengarna som läget är i dag. Något som Sametinget framfört som önskemål i flera år.

– Biblioteksverksamhetens kostnader, löneökningar, de ökar ju, kanske inte med så astronomiska belopp men det medför ju ändå att det blir lite mindre pengar över till den övriga verksamheten, säger Inez Svonni Fjällström.

Förändring på gång?
Men en förändring av anslaget kan vara på gång enligt Lars Anders Baer, Sametingets styrelseordförande.

– Prognosen nu är väl att den nuvarande regeringen kommer att göra en översyn av svensk kulturpolitik och vi kommer ju också vara med i den svängen, så att om det ska bli några förändringar så blir det möjligtvis efter 2009 i så fall, säger han.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista