Inget beslut om överklagan från markägarna

Markägarna i Nordmalingsmålet har ännu inte bestämt om de ska överklaga Hovrättens dom, som gav tre samebyar betesrätt. I veckan har de träffats för att diskutera domen med sina advokater.
– Man är givetvis väldigt besviken, säger Ulrika Sundin Bonnedahl, ett av ombuden för markägarna.

Ulrika Sundin Bonnedahl berättar att markägarna tagit domen med fattning men att de är väldigt besvikna.

– Vi vet väl inte om man ska se det positivt eller negativt att hovrätten faktiskt, till skillnad från tingsrätten, har prövat bevisen precis på det sätt som man ville, men samtidigt räckte det ändå inte, säger hon.

Det positiva med domen är enligt Ulrika Sundin Bonnedahl att hovrätten har förstått problemet och visar förståelse för de konkurrerande näringarna.

Vag bevisning
Markägarna vidhåller att stor del av den bevisning som lagts fram och som Hovrätten beaktat varit för vag särskilt vad gäller den plats som avsetts. Bevisningen borde därför inte ha fått den betydelse den fått.

Markägarna har ännu inte tagit ställning till huruvida de ska överklaga, och det är heller inte uteslutet att de överklagar för att få tid att mer noggrant gå igenom förutsättningarna.

– Vi känner oss kluvna, det här har varit en lång process som varit tärande för alla inblandade, men samtidigt känner man också att just längden gör ju att man känner att några år till kanske inte spelar så stor roll, säger Ulrika Sundin Bonnedahl till SR Västerbotten.

Lillemor Strömberg
SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista