Nils Valkeapää

"Staten bedriver ekonomisk terror"

Igår presenterade den svenska regeringen budgetpropositionen för de kommande tre åren. 
Nils Valkeapää, ledare för organisationen Rätten för Urfolket Samerna, Rusa, är kritisk mot att jord- och skogsbruk kommer få en skattelättnad men inte rennäringen.

Klimatbudgeten är en del av budgetpropositionen, där jord- och skogsbruket föreslås få en lättnad på koldioxidskatten. 
Regeringen föreslår i sin klimatbudget ett höjt pris för bensin- och dieselskatten, med respektive 29 och 55 öre per liter. Den som köper bensin betalar även en koldioxidskatt. Skogsbruket får denna skatt återbetalad, och nu höjs återbetalningen med två procent till 79 procent.

Det är det här som Nils Valkeapää är så kritisk mot. Att det endast är skogs- och jordbruket som får en sådan skattelättnad.

– När de får, varför ska inte renskötarna också få en skattelättnad, vi lever ju av naturen och det är väl därför skogsbruket fått en lättnad, säger Nils Valkeapää.

Näring eller kultur?
Moderata riksdagsledamoten Christer Hammarberg säger att även rennäringen skulle kunna få en sådan skattelättnad. Men han är tveksam till om rennäringen är en kultur eller näring.

– Det är frågan då hur man ska betrakta rennäringen, och det är klart att om man vill betrakta den som en areell näring eller jordbruk så skulle det hela vara mycket lättare, det finns all anledning att diskutera med Sametinget, säger Christer Hammarberg.

Nils Valkeapää anser att samerna är för lättlurade.
– Staten bedriver ekonomisk terror och dödar rennäringen ekonomiskt, eftersom renskötarna aldrig får några avdrag, säger han.

Per-Josef Idivuoma
per-josef.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista