Nej till nationalparker

Naturvårdverket backar nu från sin nationalparksplan, som skulle innebära nya nationalparker vid Laisvall inom Arjeplogs kommun och Reivo i Arvidsjaurs kommun.

Det blir mest troligt inga nationalparker i varken Reivo eller Laisvall, kommunerna ställer sig negativ till förslaget och därmed kommer naturvårdsverket inte att driva några nationalparker.

Byborna i Laisvall är negativ till förslaget om att göra områden kring Laiälven i Arjeplog kommun till nationalpark. Även kommunerna är negativa till förslaget. De menar att det vore ett hårt slag mot det förra gruvsamhället och även påverkar jakt och fiskemöjligheterna i området.

Naturvårdsverket kommer alltså inte att driva några nationalparker om de inte får en fungerande sammarbete med kommunerna. Det säger Rolf Löfgren på Naturvårdsverket, till SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista