Sametingets styrelseordförande, Lars-Anders Baer
Sametingets styrelseordförande, Lars-Anders Baer

Baer tvärsäker om placeringen av Sametingets parlamentsbyggnad

Den senaste tiden har Sametingets parlamentsplacering föreslagits fram och tillbaka. Men sametingets styrelseordförande, Lars Anders Baer är övertygad om att den kommer att byggas i Kiruna.

- Det vore skamligt för sametinget att ändra sig om parlamentsbyggnadens placering, speciellt nu när regeringen gett oss mer pengar för utredningen som redan kommit långt.

Och om det inte vore för sprickbildningen i Kiruna, så skulle byggandet redan vara igång, säger Lars Anders Baer.

Sametingsparlamentets placering har föreslagits hit och dit den sista tiden.

Organisationen Same Ätnam vill ha den till Arvidsjaur, medan Jakt och Fiskesamerna och partiet Samerna, skriver i en motion att parlamentets placering ska omröstas i sametingets plenum.

Motionen togs upp på förra veckans styrelsemöte, och Lars Anders Baer tror inte heller att motionen kommer att godkännas.
 - Om man skulle börja rösta på parlamentetsplacering nu när utredningen om den har kommit så långt, så kan själva bygget försenas med 20 år, säger Baer.

Och Sametingets styrelseordförande är väldigt säker om att parlamentet kommer att byggas i Kiruna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista