Inez Svonni Fjällström

Sametinget kritiseras för utebliven samiska

Sametinget får nu kritik för att hemsidan på internet, sametinget.se, inte finns på samiska. Det trots att det var ett halvår sedan den nya hemsidan publicerades.

Katarina Hällgren, chefredaktör på Samefolket, är kritisk mot sametingets språkpolitik och frånvaron av samiska språket på den officiella hemsidan på internet.

- Anmärkningsvärt, man bör se om sitt eget hus innan man börjar ställa krav på andra, säger Katarina Hällgren.

Hällgren är chefredaktör på tidningen Samefolket, som har fått ett krav från sametingets kulturråd att en fjärdedel måste vara på samiska. Annars går tidningen miste om 1,5 miljoner i presstöd som sametinget ger.
Det rimmar illa när sametinget själva inte prioriterar samiska tycker Hällgren.

Samma krav
Lars-Anders Baer är sametingets styrelseordförande och han säger att man har samma krav på sametinget som på tidningarna och att det ska genomföras på sikt.

Den nya hemsidan, sametinget.se, har kostat 300 000 kronor och har nu funnits i ett halvår, men samiska versionen har uteblivit. Inez Svonni Fjällström ansvarar för hemssidan, men hon kan inte ge något klart besked när det kommer att finnas samisk text på sidan.

- Arbetet pågår. Med stor kraft vill jag säga.

När kommer man att kunna läsa text på samiska på Sametingets hemsida?
 
- Ska jag säga något datum så blir det bara fel. Innan jul ska det vara ute, tror jag i alla fall, säger Inez Svonni Fjällström, ansvarig för Sametingets hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista