Lars-Nila Lasko

Same Ätnam vill ha samisk folkomröstning

Organisationen Same Ätnam ber sametinget genomföra en folkomröstning bland samerna, för att bestämma var sametingets nya parlamentsbyggnad ska ligga. Men Same Ätnam är splittrat och ordförande Lars Nila Lasko har inte fullt stöd i den här frågan.

Två av Same Ätnams styrelseledamöter är emot en folkomröstning, en av dom är sekreteraren Kristina Larsgren.

- Det kostar bara en massa pengar, utan man ska gå efter det plenum har bestämt.

Sametingets plenum har tidigare beslutat att sametingets huvudkansli ska vara placerat i Kiruna. Gunnar Kuorak är även han styrelseledamot i Same Ätnam och han tycker också det är onödigt med en folkomröstning.

- Nog är väl Kiruna bra, det finns ju flygplats där.

Så du har inga planer på att kräva en folkomröstning?

- Nej, nej, säger Gunnar Kuorak.

Saknar utredning

Det är i en skrivelse till sametinget som Same Ätnams ordförande Lars Nila Lasko ber sametinget genomföra en folkomröstning om parlamentsbyggnadens placering. Lasko hänvisar dels till att det aldrig gjorts någon ordentlig utredning om placeringsort samt till att det inom sametinget råder delade åsikter om placeringen.

- En parlamentsbyggnad är en så central sak för hela det samiska folket, varför inte då fråga det samiska folket, säger Lasko.

Lasko menar att det är viktigt att frågan om en parlamentsbyggnad har stöd av folket samt att politikerna noggrant har tänkt igenom var en parlamentsbyggnad ska ligga.

- Det är viktigt, istället för att bara fatta beslut om det med en rösts övervikt eller liknande.

Men du känner inte att det blir lite av en enmansshow när det finns ledamöter i Same Ätnams styrelse som är emot en folkomröstning?

- Jag har enligt Same Ätnams beslutsordning förhört mig med hela arbetsutskottet, som menar att vi bör gå ut med en sådan här förklaring, säger Lasko.

Förvåning                                                                         

Same Ätnams arbetsutskott består förutom Lars Nila Lasko själv även av Sonja Larsson och Ulf Nårsa. Sonja Larsson är inte helt säker men hon säger sig tro att Same Ätnam har begärt en folkomröstning, och det tycker hon skulle vara bra.

Men Ulf Nårsa reagerar med förvåning när sameradion frågar om begäran folkomröstning.

- Det vet jag ingenting om, tala med Lars Nila om det här, det tycker jag är bättre.

Men har ni beslutat att gå ut och begära en folkomröstning om det här?

- Jag vet inte om vi har begärt någon folkomröstning, vi kommer att ha arbetsutskottsmöte ikväll så då kan jag riktigt uppdatera mig på hur det egentligen är sagt och vad som är sagt, säger Ulf Nårsa.

Baer kritisk                                                              

Same Ätnams senaste skrivelse om folkomröstning angående parlamentsbyggnadens placering samt organisationens tidigare utspel om att parlamentsbyggnaden borde ligga i Arvidsjaur har fått sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer att gå i taket.

I ett pressmeddelande skriver Baer att Same Ätnam medvetet vilseleder kommunalråd, ortsbefolkning och journalister.

Regeringen gav nyligen tio  miljoner kronor till ett fortsatt arbete gällande parlamentshuset och Baer menar att det efter det uppstått en snedvriden debatt om var parlamentsbyggnaden ska ligga.

Baer nämner att plenum redan 1993 beslutade att sametingets huvudkansli ska ligga i Kiruna och menar att det senaste anslaget på tio miljoner inte innebär att regeringen lämnat frågan om placeringsort öppen.

Känslig fråga                                                               

Det ska också i sammanhanget nämnas att frågan om sametingets parlamentsbyggnad alltid varit en fråga där åsikterna gått isär bland plenumsledamöterna. Och trots beslutet 1993 så har det alldeles nyligen inkommit en motion till sametinget där motionsställarna vill ta upp frågan om parlamentsbyggnadens placering till omröstning i plenum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista