Lars-Jon Allas

Samebyn ovetande om avverkningen i Kiskamavaara

Skogsområdet vid Kiskamavaara utanför Kiruna, där skyddsvärd skog avverkades, tillhör Talma samebys betesområden.
Trots att samebyn har renbetesrätt på markerna så har de inte fått komma till tals eller blivit informerade om avverkningen.

Lars-Jon Allas, är ordförande för Talma samby och han känner sig överkörd.
 - Det känns som vanligt. Överkörning av lappar hör till samhällets dagordning. En grupp ska köras över med all kraft man kan. Så har man gjort alltid, säger Lars-Jon Allas.

Hänt förut
Det är inte första gången som Talma sameby är med om att skog inom deras betesmarker avverkas. Redan under 1980-talet kunde samebyn konstatera under en renbetesinvetering, att två tredejdelar av samebyns vinterbetesmarker var avverkde eller skulle avverkas.

Att nu ännu mer av den gamla skogen, som är uppemot 300 år gammal, har försvunnit, är inte bra enligt Lars-Jon Allas.
 - Gammal skog har i regel hänglav och skogen utgör ett skydd för vind och väder för renarna, säger Allas.

Miljöbrott
Lars-Jon Allas tror inte att det kommer att hända desto mer kring avverkningen av skogen. Men han anser att det som skett kan betraktas som miljöbrott.

- Skogsvårdsstyrelsen kommer att ge ett tillstånd för avverkning i efterhand. Dom komme inte att göra någon polisanmälan. Men det här borde vara ett ärende för miljöåklagaren, men det är nog ingen som kommer att föra saken åt det hållet, säger Allas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista