Intresset är stort för det umesamiska språkseminariet som pågår i Lycksele

Stor intresse för umesamisk språkseminarium

Under två dagar så arrangeras ett seminarium i Lycksele om det umesamiska språket. Intresset är stort med ett 50-tal deltagare.
 - Vi vill medvetandegöra att det finns ett område som heter umesamiskt område och att det finns ett språk eller en varietet som heter umesamiska, säger Henrik Barruk

Lycksele är en ursprungsplats för Umesamiskan. Kyrkoherden och prosten Per Fjällström tog på 1700-talet initiativ till språkkonferenser för att bilda en grund till ett skriftspråk. Han utgav både grammatiska böcker och ordlistor, men också hela det nya testamentet 1755 på umesamiska.

- Man kan säga att från 1619, när den första boken kom och till 1800-talets slut så var det 116 böcker som publicerades på umesamiska, säger professor Olavi Korhonen.

Vilka chanser finns det att överhuvudtaget rädda språket?
 - Det är sant att det få som talar umesamiska, men om läromedel och litteratur kommer ut så ska man aldrig ge upp hoppet. Allt är möjligt i den språkliga världen, säger Olavi Korhonen 

Mer om det umesamiska språkseminariet kan du höra i fredagens nyehtssändning 15.30 samt ett längre reportage i utblick sápmi på söndag 15.30

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista