Lars-Anders Baer
1 av 2
Lars-Anders Baer säger att beslutet från 1993 ska gälla.
Anders Kråik
2 av 2
Anders Kråik menar att frågan måste diskuteras

Styrelsen vacklar om placering av parlamentet

Sametingets styrelse vacklar vad gäller placeringsort för sametingets nya parlamentsbyggnad. Alla i styrelsen ÄR inte helt övertygade om att den SKA ligga i Kiruna.

1993 bestämde plenum att sametingets huvudkansli ska ligga i Kiruna.

Styrelsens ordförande Lars Anders Baer hävdar, som vi tidigare hört - att det beslutet gäller även den här nya parlamentsbyggnaden - eftersom man redan då för 14 år sedan - inledde diskussioner om ett sametingshus.

Baer får stöd av styrelsekollegan och partikamraten i samelandspartiet Ingrid Inga, som också menar att beslutet från 1993 gäller än idag.

Analysera beslut
Men dom övriga tre i styrelsen är inte riktigt lika övertygade. Vuovdegats Carl Gustav Lundgren och Min Geaidnus Sara Larsson vill inte säga nånting åt något håll i nuläget. Bägge hänvisar till att styrelsen ska analysera tidigare beslut, vad dom innebär gällande placeringsorten.

Styrelsens beslut om analys, har sin grund i en motion från enskilda ledamöter i partierna samerna och jakt och fiskesamerna som begär att plenum nu ska rösta om var parlamentshuset ska byggas - eftersom dom menar att plenum aldrig fått tycka till om det.

Noggran beredning
I motsats till Lars Anders Baer så vill styrelsens vice ordförande Anders Kråik inte fastslå att beslutet från 1993, om Kiruna, gäller även den nya parlamentsbyggnaden.

- Är det en tolkningsfråga så får man väl presentera det. Det går inte att gå in i en dialog om man är fast i sina ståndpunkter.

Kråik säger att styrelsen utifrån motionen noggrant ska bereda frågan och han öppnar till och med dörren för andra alternativ än Kiruna som placeringsort.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista