Ny forskning om rennäringsekonomi

För första gången läggs nu fram forskning om rennäringsekonomin i både Sverige och Norge. Forskningen visar på skillnader på hur många människor som är knutna till rennäringen i dom bägge länderna.

Det är Niklas Labba som forskar i rennäringsekonomi vid samiska institutet i Kautokeino. Och det är första gången som någon valt att forska inom det området.

Labbas forskning visar förutom på antalet människor som är kopplade till rennäringen, i dom olika länderna, även på att kärnområdena för renskötsel skiljer ut sig från resten av renbetesmrådena.

Att det är fler människor som är knutna till rennäringen i Sverige än i Norge är både av ondo och godo, menar Labba.

- Det är en styrka att det finns fler renskötare, men det påverkar ekonomin hos renskötaren. Det blir ett lägre renanatal/person. Vilket i sin tur medför att slaktantalet minskar för varje person, säger Niklas Labba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista