Sápmi vann den första upplagan av Viva world cup som avgjordes 2006

Viva World Cup avgörs i Gällivare 2008

Gällivare får arrangera fotbolls-VM nästa sommar. Det handlar om den alternativa turneringen för länder och regioner som inte är anslutna till det internationella fotbollförbundet FIFA, det vill säga bland andra Sápmi.

I helgen träffades det alternativa fotbollförbundet, NF-Board i Schweiz. Och där beslutades det att VM-turneringen, kallad Viva World Cup, kommer att spelas 7 - 13 juli i Gällivare.

Målsättningen är att få en turnering för män och kvinnor.

Håkan Kuorak ingår i organisationskommittén, han vill att man nu ska välja ut lag till turneringen, och inte skicka ut inbjudningar till höger och vänster.

Man räknar med att 14 lag kommer att delta.

Första turneringen avgjordes i Frankrike 2006, men blev misslyckad då endast tre lag deltog, med Sápmi som segrare.

Nu hoppas man att även damlag ska finnas med, vilket var ett krav för att arrangera turneringen, berättar Leif Isak Nilut, samiska fotbollförbundets ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista