Nej till mast i Stekenjokk

Villhelmina södra sameby vill att Kammarrätten upphäver tillståndet att sätta upp en tillfällig vindmätningsmast i Stekenjokk.
Trots att masten ska ställas upp invid SMHI:s befintliga mast anser Tomas Nejne från samebyn att intrånget blir stort.

För renskötselns del är det inte acceptabelt att sätta upp en tillfällig vindmätningsmast i området som kan var en del i en etablering av en vindkraftpark i området.

Renskötare vill inte ha mast
I sin överklagan vad gäller vindmätningsmasten i Stekkenjokk nämner samebyn även andra planerade projekt i området och anser att ärendena ska ses som en helhet och dessa säger man är oförenliga med en renskötsel i området.

I Stekenjokk finns förutom planer på vindkraft, förtag som vill öppna gruvdriften igen, men även biltestversamhet, som inte Vilhelmina södra sameby kommer att försöka hindra från att få starta sin verksamhet, det säger Tomas Nejne.

SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".