Luokta-Mavas, öppen sameby?

Frågan om öppna samebyar har fastnat hos regeringen. Därför tar Luokta Mavas sameby nu saken i egna händer. På ett extra årsmöte idag (onsdag 3 okt) röstar medlemmarna om samebyn ska öppnas för alla samer.

Mikael Juuso är ordförande i Luokta Mavas säger att ju fler man är desto starkare blir rösten mot andra intressen.

Känns det inte cyniskt att man nu när man befinner sig i en alltmer pressad situation, då vill ha med fler för att kunna agera bättre från samebyns håll?

- Det har då inte varit vårat huvudmål med att öppna byn för fler, säger Mikael Juuso.

Det är också viktigt att dom som vill - ska kunna känna tillhörighet till samebyn, säger Juuso och tillägger att Luokta Mavas alltid haft en liberal syn på medlemskapet.

Samebyn har idag 120 medlemmar - och fler vill in.

Ett tjugotal nya ansökningar har dom senaste åren bordlagts i väntan på att regeringen skulle göra något av rennäringspolitiska kommittens förslag om öppen sameby.

Men regeringen dröjer och Luokta Mavas har nu egna förslag hur man ska öppna samebyn.

Mikael Juuso vill inte säga nåt om förslagen, men det handlar om kriterier för att komma in samt hur rättigheterna ska fördelas mellan medlemmarna - och det är inte alldeles enkelt.

- Rennäringslagen är ”fyrkantig”, den är svårarbetad, säger Mikael Juuso, ordförande i Luokta Mavas sameby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".