Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jourlinjen är öppen fredag och söndagskvällar mellan 20.00-24.00Tel: 063-10 12 30

Samiskt krisnätverk öppnar telefonjour

Ikväll öppnar en telefonlinje för hjälpbehövande samer. Det är Samisk krisnätverk som håller jour fredag och söndag kvällar.

Den samiska hjälplinjen är till för alla samer som behöver någon att prata med om jobbiga saker i livet - med en annan same och på sitt eget modersmål.

Att det är just fredag och söndag som linjen håller öppen är av en viss anledning, berättar Majvor Eriksson som är en av dom som är med i det samiska krisnätverket och engagerad i hjälplinjen.

- Det är dom dagar som människor mest är i nöd, arbetsveckan är slut för många och sen är det våndan att börja arbetet igen på måndagen.

Utbildning för jouren
De som svarar i jourtelefonen har alla genomgått utbildningar och Karin Rensberg Ripa som är en av de ansvariga berättar att dom också mer folk som vill utbilda sig för att sitta i jouren.

Den som ringer journummret och söker hjälp behöver inte säga vem man är och den som svarar är också anonym. Å anonymitet och tystnadsplikt är något som samiskt krisnätverk är bestämda om.

- Det är viktigt att hålla på anonymiteten. Det är anonymt och man behöver inte vara rädd för det och man är till för att hjälpa varandra, säger Majvor Eriksson

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Samiska hjälplinjen

  • Numret till den samiska hjälplinjen är
    063-10 12 30 
  • Jourtelefonen är öppen varje fredag och söndag, 
    20.00 -24.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".