Klimatutredningen visar att det blir varmare och blötare vintrar med större risk för isskorpa.

SSR försiktigt positiva till klimatutredningen

SSR:s förbundsdirektör Anders Blom är försiktigt positiv vad gäller den färska klimat- och sårbarhetsutredningen som överlämnades till regeringen tidigare i veckan.
Det mesta ser bra ut, men det finns en del tveksamma saker som måste analyseras, menar Blom.

Utredningen har ett eget avsnitt om rennäringen. Där konstateras att klimatförändringarna innebär längre och varmare somrar med näringsrikare bete, men också svårare insektsplåga och fler parasitsjukdomar.

Det blir varmare och blötare vintrar med större risk för isskorpa.

Ökad risk
Trädgränsen och därmed också skogsbruket flyttar längre norrut och högre upp på fjällen. Enligt utredningen ökar då också risken för intressekonflikter mellan skogsbruk och rennäring.

Därför föreslås hårdare krav på skogsbruket att samråda med rennäringen innan avverkningar till exempel - något som Anders Blom tycker är bra.

Tveksam om avtal
Det föreslås också 13 miljoner extra årligen från staten till rennäringen och de pengarna ska användas till att upprätta vinterbetesavtal med markägare, för att på det sättet undvika fler marktvister i domstol.

Men just det här avsnittet om betesavtal, är Anders Blom något tveksam till.

- Är det så att vi ska behöva ha avtal som vi betalar för eller har vi rätten till bete efter en klimatförändring. Just den biten måste vi analysera lite djupare, säger Anders Blom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".